07:51 14 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.28
  • USD17.32
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.74
Ghețar - Imagine Simbol

Incredibil: O sursă necunoscută de radiație, descoperită în adâncurile Antarcticii

© AFP 2019 / Sarah Dawalibi
În lume
Sa primesc un link scurt
167 0 0

Oamenii de știință semnalează existența unui fenomen care contribuie la topirea ghețarilor.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Un grup internațional de cercetare a descoperit sub ghețarii din Estul Antarcticii o sursă puternică de radiații geotermale care ar putea fi la originea sleirii și dispariției calotelor de gheață, se spune într-un comunicat publicat pe portalul Science Alert.

Pentru sondarea ghețarilor, specialiștii au utilizat un avion special, dotat cu un radar, cu ajutorul căruia s-a reușit detectarea proceselor care au loc sub un strat de gheață de trei kilometri. Potrivit rezultatelor analizei, ghețarii se topesc de jos în sus, iar apa se scurge în lacurile formate în urma acestui proces.

Potrivit cercetătorului Tom Jordan, din Serviciul Britanic de Cercetare a Antarcticii (British Antarctic Survey), acest proces, probabil, decurge de mii sau milioane ani și nu are niciun impact asupra schimbării învelișului de gheață.

“Totuși, în viitor, excesul de apă de sub gheață ar putea să facă această regiune mult mai vulnerabilă față de factorii externi, precum schimbarea climei”, a prevenit Jordan.

Experții au ajuns la concluzia că la topirea ghețarilor contribuie acțiunea rocilor radioactive și sursele de apă fierbinte care țâșnesc din scoarța terestră.

​Anterior, un grup internațional de geofizicieni a descoperit sub ghețarii Antarcticii urme ale vechilor continente. Cercetătorii au stabilit că unele regiuni ale Antarcticii de Est sunt legate cu vechiul supercontinent Gondwana, care includea Africa, India, Austria, precum și America de Sud. Gondwana s-a format la sfârșitul perioadei Precambriană (750-540 milioane de ani în urmă) și s-a destrămat acum 180 milioane de ani.

Tematic

Incredibil: Exploratorii polari arată ce se întâmplă cu alimentele la -60 de grade - Foto
Antarctica. Cele mai frumoase imagini din tărâmul pinguinilor
Tagurile:
fenomen, topire, oameni de stiinta, ghetar, Lume


Știrile Zilei