10:51 05 August 2020
În direct
  • EUR19.59
  • USD16.64
  • RUB0.23
  • RON4.05
  • UAH0.60
În lume
Sa primesc un link scurt
510 0 0

Potrivit unei echipe internaționale de savanți, o hrană simplă bogată în carbohidrați complecşi, inclusiv fibrele dietetice, contribuie la creşterea speranței de viață.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Specialiştii ne sfătuiesc să mâncăm pâine neagră, cartofi și morcovi. Oamenii de știință din Noua Zeelandă și Scoția spun că cel puțin 25 până la 30 de grame de fibre dietetice pe zi pot reduce riscul dezvoltării de boli cardiovasculare, a diabetului și a altor afecțiuni şi pot creşte speranța de viață. Cercetatorii si-au publicat concluziile în publicaţia The Lancet.

Potrivit studiului, citat de Sputnik France, femeile consumă de obicei doar 17 grame de fibre pe zi, iar bărbații, doar 21 de grame. Ca urmare, în timp, în organism se resimte o lipsă de fibre dietetice. Acest lucru se întâmplă deoarece toată lumea obișnuiește să mănânce alimente care conțin foarte puțini carbohidrați, în mare parte datorită popularității pe care o au dietele cu conținut scăzut de carbohidrați.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat faptul că există carbohidrați simpli și complecşi, și chiar dacă fibrele dietetice conţin carbohidrați, este vorba de carbohidrați complecşi care sunt buni pentru sănătate.

Oamenii de știință au analizat aproximativ 185 de studii și 58 de studii clinice. Deşi cele mai multe alimente conţin fibre, nu este atât de uşor să fie crescut nivelul acestora în organism, subliniază ei.

De exemplu, pentru a obține o doză zilnică minimă de fibre, o persoană ar trebui să mănânce o jumătate de ceaşcă de fulgi de ovăz (aproximativ nouă grame), o bucată mare de pâine neagră (două grame), o ceașcă de linte fiartă (patru grame), un cartof cu coajă (două grame), două mere cu coajă (opt grame) și un morcov (trei grame). Însă o astfel de dietă modifică drastic regimul alimentar cu care sunt obișnuiți majoritatea oamenilor, spun cercetătorii.

Cu toate acestea, ei insistă că, potrivit calculelor lor, daca 1.000 de oameni ar inlocui dieta obișnuită, care conţine doar aproximativ 15 grame de fibre dietetice pe zi, cu o dieta bogată în carbohidraţi complecşi (25-29 grame de fibre) ar putea fi prevenite cel putin 13 decese și șase cazuri de dezvoltare a unor boli cardiovasculare.

Tematic

Nou studiu despre beneficiile berii – care tip de bere este însă recomandat
Studiu: Consumul de lapte în timp ce aveţi gripă - agravează simptomele
Tagurile:
viata, frigider, alimente, oameni de stiinta, Lume


Știrile Zilei