18:24 17 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.60
  • USD17.75
  • RUB0.28
  • RON4.14
  • UAH0.72
Obiect misterios pe cer, foto de arhivă

Lumini misterioase pe cer: Nimeni nu poate explica fenomenul - Video

CC BY 2.0 / fdecomite / UFO ?
În lume
Sa primesc un link scurt
310 0 0

De peste 135 de ani, oamenii încearcă să găsească o explicație pentru fenomenul numit „Luminile din Marfa”.

CHIȘINĂU, 29 ian – Sputnik. De-a lungul timpului, mai multe generații au fost fascinate de fenomenul ciudat care apare cel mai des în orășelul Marfa, vestul statului american Texas, cunoscut ca „Luminile din Marfa”.

Luminile, niște sfere luminoase care apar deasupra deșertului, au făcut subiectul unui mini-documentar publicat recent de BBC, informează digi24.ro.
Apariția fenomenului nu poate fi prognozată, acesta apare doar de 10-12 ori pe an. Luminile au fost văzute în diferite condiții meteorologice.

Potrivit martorilor care le-ar fi văzut de-a lungul timpului, sferele luminoase au mărimea unor mingi de baschet și sunt de mai multe culori: albe, albastre, galbene sau roșii.

„Luminile din Marfa” fuzionează, se împart în două, clipesc sau pur și simplu plutesc pe cer.

Prima mențiune a acestora datează din anul 1883. Indienii din zonă credeau că acesatea sunt stele căzătoare.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, piloții de la Midland Army Air Field au încercat, fără succes, să descopere și ei sursa misterioaselor lumini.

Iubitorii fenomenelor paranormale au atribuit „luminile din Marfa” extratereștrilor sau unor fantome din timpul cuceririi spaniole.

Cercetătorii au însă explicații mai realiste. Astfel, un grup de studenți de la Universitatea din Texas au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, sunt faruri de mașini. Autostrada 67, care trece prin zonă, ar putea astfel explica cel puțin o parte dintre lumini.

O altă explicație ar fi fenomenul cunoscut cu numele de „Fata Morgana”. Este de fapt refracția luminii cauzată de straturi de aer la temperaturi diferite.

Alții consideră că „Luminile din Marfa” sunt cauzate de aceleași elemente chimice asociate cu gazul de mlaștină: metan și fosfină. Această combinație de gaze se poate aprinde la contactul cu oxigenul.

Chiar dacă zona unde apar „luminile din Marfa” nu este una mlăștinoasă, solul este bogat în petrol, gaz natural și alte hidrocarburi petroliere, suficient de bogate în metan, astfel încât să ducă la apariția fenomenului.

Unii specialiști au speculat că ar putea fi vorba de existența unei activități geologice care creează electricitate, însă nu există dovezi în acest sens.

Tematic

Fenomen astronomic rar: Super Luna sângerie va apărea pe cer în scurt timp
Spectacole celeste: Cele mai impresionante fenomene astronomice ale anului 2019
Tagurile:
SUA, lumini, fenomen


Știrile Zilei