02:31 08 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.32
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
În lume
Sa primesc un link scurt
66410

Italia se confruntă cu o migrație masivă a medicilor în alte state europene, se arată într-un studiu efectuat recent. Majoritatea preferă Marea Britanie și Elveția.

CHIȘINĂU, 10 feb – Sputnik. Peste zece mii de medici italieni și peste opt mii de surori medicale au părăsit Italia pentru o muncă în afara țării în perioada 2005-2015, potrivit portalului The Local.

Datele sunt prezentate de Uniunea Europeană și se conțin într-un raport publicat de fundația de cercetare “Eurispes and Enpam”.

Cea mai populară destinație a medicilor italieni este Marea Britanie (pentru care optează 33 la sută din cadrele medicale), aceasta fiind urmată de Elveția (preferată de 26 la sută din medicii italieni).

Marea parte a celor plecați au vârsta cuprinsă între 28 și 39 de ani, iar cel mai mare reflux al cadrelor medicale se înregistrează în regiunea Veneto.

În același timp, pregătirea unui cadru medical costă statul italian peste 150 mii euro, potrivit Massimo Tortorella, președintele organizației "Consulcesi", care asistă doctorii italieni care se instruiesc în Marea Britanie.

Tortorella afirmă că munca peste hotare oferă italienilor mai multe oportunități decât în propria lor țară.

“Aici (în Marea Britanie) profesia este mult mai meritocratică, perspectivele de carieră sunt mai bune, iar salariile sunt mult mai mari”, a declarat acesta.

“Italia depune multă muncă pentru a instrui lucrători medicali excelenți, alocând sume mare de bani, iar apoi oferă în dar această resursă altor țări”, a adăugat el.

Într-un alt studiu efectuat de uniunea italiană a medicilor "Anaao Assomed"  pe 7 ianuarie avertizează că în cazul în care această tendință se va păstra, până n 2025 Italia va rămâne fără 16 500 de medici, inclusiv medici de la ambulanță, pediatri, interniști, ortopedici și psihiatri.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Tematic

Important pentru medici. Ce să faci dacă ai fost agresat de un pacient sau rudele acestuia
Protecție pentru medici și lucrătorii medicali: Vezi noile modificări la Codul Penal
Tagurile:
perspectiva, fugit, medicii, migratie, Italia


Știrile Zilei