18:45 24 Iunie 2021
În direct
  • EUR21.47
  • USD17.98
  • RUB0.25
  • RON4.36
  • UAH0.66
În lume
Sa primesc un link scurt
81 0 0

Uniunea Europeană nu acceptă limbajul forței și confruntării, susține Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate Comună a UE, Federica Mogherini

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Limbajul forței este inacceptabil pentru Uniunea Europeană, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate Comună a UE, Federica Mogherini.

“Prea mulți lideri vorbesc astăzi exclusiv într-un limbaj al politicii de forță și confruntare. Dreptul international și acordurile multilaterale sunt percepute de cei puternici drept un obstacol, nu ca o garanție pentru toți. E o abordare care contravine tuturor lucrurilor pe care noi, europenii, le-am edificat, apărat și ne-a adus beneficii. E o lege a jungle, atunci când adevărul e de partea celui puternic, iar deciziile sunt luate de marile puteri în locul celorlalți”, a declarat ea într-un discurs rostit la Hamburg, în cadrul ceremoniei organizate în memoria cancelarului german, Helmut Schmidt. Evenimentul a fost transmis în direct pe site-ul Comisiei Europene.

Potrivit lui Mogherini, o astfel de abordare ”va duce inevitabil la instabilitate și confruntare”. ”Dacă regulile nu mai contează și acordurile internaționale pot fi ignorate, atunci conflictele devin inevitabile”, a subliniat ea.

Mogherini a anunțat că în condițiile provocărilor actuale pentru securitate, ”trei din patru cetățeni ai UE susțin integrarea europeană în domeniul apărării”, ceea ce reprezintă o cifră record.

Anterior, președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus crearea unei armate europene, independente de SUA, inclusiv pentru asigurarea securității cibernetice. Această idee a fost susținută și de cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Pe de altă parte, Mogherini a declarat că UE nu se ocupă cu crearea unei ”armate europene” și nu intenționează să concureze cu NATO.

Într-o declarație finală a summitului liderilor statelor UE din luna decembrie se menționează că inițiativele UE în din domeniul apărării consolidează autonomia strategică a Uniunii Europene, în completare la activitatea NATO.

Tematic

Important pentru moldovenii cu cetățenie română: Modificări la prezentarea unor acte în UE
Conflict în UE: Juncker, atac la Viktor Orban - Fidesz trebuie să părăsească PPE
Tagurile:
limbaj, Federica Mogherini

Știrile Zilei