12:17 14 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.59
  • RUB0.27
  • RON4.08
  • UAH0.72
Nicolas Maduro

Statele Unite ale Americii au primit o palmă grea în cazul „Venezuela”!

© AP Photo / Ariana Cubillos
În lume
Sa primesc un link scurt
47001

În ciuda unei majorități confortabile în Grupul de la Lima și a puhoiului de sancțiuni, SUA nu reușește să-și impună politica de forță în regiune.

BUCUREȘTI, 26 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Reunit în fieful anti-Maduro de la Bogota, Columbia, Grupul de la Lima l-a avut pentru prima dată care invitat pe Juan Guaido, liderul tentativei de lovitură de stat din Venezuela, dar s-a desfășurat sub ”supravegherea” vicepreşedintelui american, Mike Pence.

De menționat că, în prealabil, SAU au impus luni noi sancţiuni împotriva Venezuelei, cerând în plus blocarea activelor companiei petroliere de stat PDVSA. Sancţiunile Departamentului de Trezorerie îi vizează și pe câțiva guvernatori de state din Venezuela, aliaţi ai preşedintelui Nicolas Maduro.

Ei bine, în ciuda acestor presiuni ale SUA și a prezenței lui Pence și Guaido, Grupul de la Lima a respins folosirea forţei armate așa cum dorea Washington-ul.

Cu alte cuvinte, o palmă pentru Washington, care, în ciuda unei majorități confortabile în Grup, nu reușește să-și impună politica de forță în regiune. În schimb, Grupul de la Lima a lansat un apel o tranziţie democratică în Venezuela și a denunțat ”situaţia umanitară ”gravă”.

”Tranziţia spre democraţie trebuie făcută chiar de venezueleni în mod paşnic, în cadrul Constituţiei şi dreptului internaţional, şi susţinută prin mijloace politice şi diplomatice, fără folosirea forţei”, se menționează în declaraţia a reuniunii de la Bogota a grupului celor 14 state din Grupul de la Lima.

Pe de altă parte, SUA intenționează să acționeze și la Curtea Penală internațională, din cauza incidentelor ce au loc în Venezuela, Pence acuzând regimul Maduro de ceea ce se petrece. Grupul de la Lima a condamnat ”violenţa criminală a lui Maduro contra populaţiei civile”, precum și refuzul Caracas-ului de permite intrarea ajutoarelor umanitar trimise de SUA.

”În paralel, Washingtonul a cerut ca o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Venezuela să se ţină marţi, potrivit unor surse diplomatice”, transmite Agerpres.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Tematic

Venezuela: Opoziția să treacă peste cadavrele noastre pentru a instala guvernul-marionetă
Serghei Lavrov a comentat „amenințările” lui Trump la adresa militarilor din Venezuela
Tagurile:
sanctiuni, lovitura de stat, SUA, Venezuela


Știrile Zilei