22:07 20 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Egipt

Uluitor, după 2500 de ani: Confirmarea teoriei lui Herodot despre egipteni - Foto

CC0 / Pixabay / NadineDoerle
În lume
Sa primesc un link scurt
20510

Un vas care s-a scufundat în Nil cu aproximativ 2500 de ani în urmă și a cărui existență a fost dezbătută timp de secole a fost descoperit în Egipt. Descoperirea demonstrează că Herodot a spus adevărul despre bărcile egiptene.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. O navă comercială antică a fost descoperită în orașul portuar Thonis-Heracleion, aflat lângă gura de vărsare a Nilului, deși existența acestui tip de vas a fost mult timp pusă la îndoială, relatează Sputnik France cu referire la ScienceAlert.

În Istoria lui Herodot, publicată în jurul anului 450 î.Hr., istoricul grec, care a călătorit mai ales în Egipt, a descris un tip de vapor care călătorea pe Nil, numit baris. Potrivit istoricului, vastul era căptușit cu papirus și avea o cârmă care trecea printr-o gaură din pupă. Până în prezent, nicio descoperire arheologică nu a dovedit existența acestuia. Barca descoperită, care a primit numele de „nava 17”, face parte dintr-un număr de aproximativ șaizeci de bărci găsite în această zonă.

Nile shipwreck discovery proves Herodotus right – after 2,469 years https://t.co/SloLMPbTXR @holland_tom

Nava recuperată datează din aproximativ 664-332 î.H., dar conservarea sa este excepțională: s-a păstrat 70% din corpul navei. Faptul că Herodot a avut dreptate a fost dovedit, în special, de arheologul rus Alexander Belov, de la Centrul de studii egiptene al Academiei de Științe din Rusia. Acesta a stabilit că este într-adevăr vorba de un baris, așa cum apare în descrierea istoricului, susținând că barca includea mai multe elemente descrise de Herodot.

„Îmbinările pardoselii navei 17 sunt realizate astfel încât să îi dea aspectul unor «straturi de cărămizi», după descrierea lui Herodot”, a remarcat cercetătorul. Totuşi, nava prezintă şi unele diferențe: este cu mult mai mare decât cea descrisă de istoricul antic.

Tematic

Mumia se întoarce: În Egipt a fost descoperit un mormânt de 3500 de ani - VIDEO
(FOTO) Descoperire uimitoare în Egipt: Arheologii au rămas cu gura căscată
Comori antice descoperite într-o necropolă din Egipt
Descoperire fascinantă în Egipt: Iată ce au găsit arheologii lângă Cairo
Tagurile:
foto, confirmare, teorie, Egipt
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei