14:22 21 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.37
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.69
Emmanuel Macron

Macron, despre decizia SUA: Contravine dreptului internațional

© AP Photo / Francois Lenoir, Pool Photo
În lume
Sa primesc un link scurt
362 0 0

Decizia SUA cu privire la Înălțimile Golan contravine dreptului international și va contribui la agravarea situației din regiune, consideră președintele Franța, Emmanuel Macron.

CHIȘINIĂU, 30 mart – Sputnik. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că recunoașterea de către Washington a suveranității Israelului asupra Înălțimile Golan contravine dreptului internațional și doar contribuie la sporirea tensiunilor în regiune, se spune într-un comunicat al Palatului Élysée.

Luni, în timpul unei întrevederi cu premierul israelian Beniamin Netaniahu, președintele SUA, Donald Trump, a semnat o declarație prin care recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan.

„Președintele republicii a subliniat că recunoașterea suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan, teritoriul ocupat, contravine normelor dreptului internațional și doar contribuie la sporirea tensiunilor în regiune”, se spune în comunicatul Palatului Élysée, emis după întrevederea de vineri a lui Macron cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Până în 1967, Înălțimile Golan se aflau în componența Siriei. În urma războiului de șase zile, trupele israeliene au ocupat acest teritoriu. În timpul conflictului arabo-israelian, țările Organizației Tratatului de la Varșovia au livrat armament și tehnică militară Siriei și Egiptului. În urma Războiul de Iom Kipur (1973) părțile au încheiat un armistițiu. În 1974 în zona Înălțimilor Golan au apărut unitățile de menținere a păcii ale ONU.

Tematic

SUA au recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan
Declarație: Diplomat sirian - Siria își va apăra suveranitate asupra „Înălțimilor Golan”
Tagurile:
SUA, Macron


Știrile Zilei