21:01 20 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.09
  • USD17.69
  • RUB0.28
  • RON3.99
  • UAH0.72
În lume
Sa primesc un link scurt
Moldovenii în Italia - ştiri, interviuri și reportaje (17)
805910

Firmele agricole din Italia se confruntă cu o criză gravă a forţei de muncă, întrucât sezonierii străini nu mai vin în această ţară. Iată care sunt măsurile pe care vor să le ia urgent italienii.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. În Italia, recolta riscă să rămână pe câmp, având în vedere că sezonierii străini nu mai vor să vină în Italia, moldovenii, românii, polonezii, cehii și alții preferând să meargă la muncă sezonieră în Germania sau să rămână în ţările lor.

Astfel, asociația agricultorilor Coldiretti, din Trento, a solicitat un nou „decret al fluxurilor” pentru a permite intrarea lucrătorilor din afara UE în Italia, potrivit gazetaromaneasca.com.

În câteva săptămâni începe recolta de fructe mici și nu se știe dacă și câți culegători străini vor fi disponibili.

„E nevoie urgentă de 150-200 de muncitori pentru a recolta căpșuni și fructe mici. Apoi este recolta de mere și struguri, care implică un total de 15-16 mii de oameni. Și este din ce în ce mai dificil să găsim lucrători străini comunitari”, a declarat directorul Coldiretti, Mauro Fiamozzi.

Ministrul de Interne, Matteo Salvini, a spus că decretul fluxurilor va fi aprobat, dar cu anumite condiții.

În acest an, ca și în 2018, ar trebui să fie admiși la nivel național 30.850 de lucrători din afara UE.

Salvini însă intenționează să-i excludă pe cei care provin din țări ale căror guverne nu dovedesc colaborare în repatrierea migranților ilegali.

Aproximativ 18.000 de locuri sunt rezervate lucrătorilor sezonieri, cei mai mulți angajați în ferme, dar și în turism.

Senatorii Forza Italia, Elena Testor și Giancarlo Serafini au prezentat o interpelare către ministrul Muncii Luigi Di Maio și ministrul de Interne Matteo Salvini.

Aceştia atrag atenţia că, în special, în provincia Trento „fermele de recoltare a fructelor încep să întâmpine dificultăți în găsirea lucrătorilor comunitari, deoarece aceștia preferă să-și desfășoare activitatea în alte țări ale UE” şi solicită deblocarea decretului care permite angajarea de lucrători străini.

Тема:
Moldovenii în Italia - ştiri, interviuri și reportaje (17)

Tematic

Moldovenii din Germania, important: tot ceea ce se schimbă în această ţară în martie 2019
Moldovenii din Franța: Ce trebuie să cunoașteți dacă doriți să vă procurați o locuință
Tagurile:
angajare, lucratori, Moldoveni, Italia


Știrile Zilei