01:08 05 August 2020
În direct
  • EUR19.59
  • USD16.64
  • RUB0.23
  • RON4.05
  • UAH0.60
În lume
Sa primesc un link scurt
255 0 0

Iranul nu dorește un război cu SUA, însă este gata să se apere de un eventual atac, potrivit ministrului iranian al Afacerilor Externe, care mai spune că Teheranul și-ar putea revizui participarea la acordul nuclear în cazul în care UE nu va mai putea să protejeze țara de sancțiunile SUA.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik. Teheranul nu vrea un război cu Washingtonul, însă se va apăra dacă SUA vor provoca ciocniri cu Iranul, a declarat pentru agenția RIA Novosti ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif.

Se pare că acei care au declanșat războiul SUA cu Irakul în anul 2003 încearcă să provoace un nou război, de această dată cu Iranul. E un adevărat suicid. Unele persoane din guvernul lui Trump depun eforturi pentru a provoca un astfel de război, însă pentru ei acest lucru va fi un adevărat suicid, a declarat Zarif.

“Iranul nu și-a dorit și nu-și dorește vreun război cu cineva. Însă, dacă SUA vor provoca ciocniri cu Iranul, vom apăra din toate puterile țara și interesele noastre naționale”, a adăugat ministrul iranian, fiind întrebat care sunt riscurile unui război între Iran și SUA.

Iranul este tot mai aproape de semnarea unui acord cu UE

De asemenea, oficialul iranian a declarat că Iranul și UE sunt tot mai aproape de semnarea unui acord care îi va permite Teheranului să-și vândă petrolul, în ciuda sancțiunilor SUA.

“În condițiile actuale, Iranul este capabil să-și vândă petrolul, suntem în stare să ne apărăm economia. Iranul va reuși să înfrunte sancțiunile americane, făcând posibilă vânzarea petrolului iranian și obținerea profiturilor de pe urma acestuia”, a adăugat Zarif, fiind întrebat ce mecanisme va utiliza Teheranul pentru exportul de petrol.

Iranul, Rusia și Turcia vor crea un mecanism de ocolire a sancțiunilor SUA

Potrivit șefului diplomației iraniene, țara lui consideră posibilă crearea unui mecanism financiar cu Rusia și Turcia, similar sistemului european INSTEX, care va permite ocolirea sancțiunilor SUA.

“Un mecanism, asemănător cu INSTEX va putea fi realizat împreună cu alte state interesate, inclusiv cu Rusia și Turcia”, a declarat Zarif.

Iranul amenință UE cu revizuirea acordului nuclear

Dacă UE nu va putea ajuta Iranul în contracararea sancțiunilor SUA, acordul nuclear nu va mai avea niciun sens și Teheranul și-ar putea revedea participarea la realizarea acestui document, susține oficialul iranian.

“Dacă interesele Iranului vor fi asigurate de Planul comun de acțiune cuprinzător și măsuri restrictive, iar UE își va respecta obligațiile asumate, Iranul va respecta acordul”, a declarat Zarif.

Potrivit lui, răbdarea poporului Iranului are limitele ei, iar continuarea participării țării la acordul nuclear depinde de beneficiile pe care va aduce Teheranului și de comportamentul UE.

“Din momentul în care UE nu va fi în stare să ne ajute în problema contracarării sancțiunilor, atunci prezența unilaterală a Iranului în acordul nuclear nu va mai avea niciun sens. În acest caz, este posibilă revizuirea restricțiilor prevăzute în Planul comun de acțiune cuprinzător și măsuri restrictive”, a adăugat ministrul.

Tematic

Moscova și Teheran: Program de cooperare - De data aceasta, în domeniul militar
Iran: Comandamentul Central al Forțelor Armate al SUA este o „grupare teroristă”
Tagurile:
razboi, declaratie, SUA, Teheran, Iran


Știrile Zilei