04:43 29 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.45
  • USD17.77
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.72
În lume
Sa primesc un link scurt
33230

În cazul copiilor, o viaţă sedentară, mai ales înainte de 5 ani, provoacă cinci milioane de decese în fiecare an, avertizează oamenii de știință de la Organizația Mondială a Sănătății.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Specialiștii sfătuiesc părinţii să îşi țină copiii departe de dispozitivele electronice și să îi angreneze în primul rând în activități fizice înainte de vârsta de 5 ani.

O viață sedentară și pasiunea pentru jocurile video în cazul copiilor provoacă 5 milioane de decese în fiecare an, potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicate pe site-ul oficial.

Specialiștii au ajuns la această concluzie după ce au studiat influența pe care o are asupra sănătății timpul petrecut de copii cu un smartphone în mâini sau în fața unui computer.

Potrivit OMS, în prezent, peste 23% dintre adulți și aproape 80% dintre adolescenți nu sunt suficient de activi fizic. Specialiștii au observat că obiceiul de a face foarte puţină mişcare este indus copiilor înainte de vârsta de cinci ani. De aceea este necesar să luptăm împotriva acestui obicei nociv, astfel încât să nu rămână un obicei pentru întreaga viaţă.

Organizația Mondială a Sănătății pune accent pe importanţa activităților fizice în cazul copiilor, astfel încât aceștia să petreacă timp cât mai puțin în fața ecranelor tabletelor și ale telefoanelor mobile.

„Ceea ce trebuie sa facem este să revenim la jocurile copiilor. Aceasta înseamnă înlocuirea timpului petrecut în mod sedentar cu recreerea şi cu un somn de calitate”, a declarat dr. Juana Willumsen, Specialist OMS în ceea ce priveşte obezitatea şi activităţile fizice la copii.

Pe de altă parte, specialiștii subliniază că timpul petrecut de copii citind, desenând, cântând sau studiind muzica le dezvoltă inteligența, astfel că nu trebuie reduse aceste activități. Totuşi, se recomandă în primul rând activitățile fizice în cazul copiilor şi distragerea atenției lor de la ecranele dispozitivelor electronice.

Tematic

Avertisment OMS: Alcoolul provoacă 7 tipuri de cancer
OMS: O nouă epidemie globală ar putea anihila omenirea
OMS: Femeile care nu alăptează riscă să se îmbolnăvească de cancer
OMS: Peste un miliard de oameni sunt într-un pericol de moarte
Bărbații trăiesc mai puţin decât femeile: OMS explică de ce
Tagurile:
avertizare, dispozitive electronice mobile, Copii, specialisti, Lume


Știrile Zilei