05:50 20 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.03
  • USD17.34
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.62
În lume
Sa primesc un link scurt
182 0 0

După 30 de ani, Kazahastanul are un nou președinte, după demisia din funcție a lui Nursultan Nazarbaev. E vorba de Kassym-Jomart Tokaye, care a reușit să învingă din primul tur.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a învins din primul tur al alegerilor prezidențiale, a anunțat vicepreședintele CEC, Constantin Petrol.

Kassym-Jomart Tokayev a acumulat 70,76 la sută din voturi, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisiei Electorală Centrală.

Potrivit lui Petrov, deputatul camerei inferioare a Parlamentului, Daniya Espaeva, a acumulat 5,2 la sută din voturi, jurnalistul și politicianul Amirjan Kosanov – 16,2 la sută. Pentru fotoliul de șef al statului au concurat șapte candidați.

Alegerile șefului statului au avut loc duminica, 9 iunie. Observatorii internaționali au declarat că procesul electoral a decurs fără încălcări, într-o condiții de transparență.

Nursultan Nazarbaev, care a condus țara timp de 30 de ani, și-a anunțat demisia din funcție pe 20 martie. Președintele interimar a devenit Tokaev, care anterior deținea funcția de președinte al camerei superioare a parlamentului.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost printre primii șefi de stat care a felicitat noul președinte kazah.

“Adresez sincere felicitări Președintelui Republicii Kazahstan Kassym-Jomart Tokayev cu ocazia victoriei convingătoare obținute în turul întâi al alegerilor. Îi doresc multă sănătate, vitalitate și noi realizări în această funcție importantă în stat”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Tematic

Capitala Kazahstanului, redenumită din Astana în Nursultan
Noul spicher al senatului Kazahstanului este Dariga Nazarbaeva, fiica ex-președintelui
Tagurile:
presedinte, alegeri prezidentiale, Kazahstan

Știrile Zilei