00:25 22 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.43
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.72
Angela Merkel

Lovitură pentru Angela Merkel: „Grupul Vișegrad” susține candidatul francez la șefia CE

© Sputnik / Алексей Витвицкий
În lume
Sa primesc un link scurt
84210

Manfred Weber, candidatul german al PPE la șefia Comisiei Europene, a pierdut susținerea celor patru țări din Grupul de la Vișegrad care l-ar putea vota pe Michel Barnier, favoritul lui Macron.

BRUXELLES, 21 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Michel Barnier este negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit și are susținerea Franței pentru a deveni președintele Comisiei Europene, fiind piesa de șah mutată de Macron împotriva Germaniei care îl susține pe Manfred Weber.

Astăzi, șeful de cabinet al lui Viktor Orban a confirmat zvonurile potrivit cărora Michel Barnier ar putea fi susținut de cele patru state reunite în Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia), ceea ce înseamnă o lovitură dată direct lui Merkel.

Reprezentantul lui Orban a spus astăzi într-o conferință de presă, întrebat dacă țările V4 l-ar susține pe Barnier, că ”El este printre cei pe care noi l-am putea susține”, aluzie și la faptul că Viktor Orban a anunțat public că nu îl susține pe Manfred Weber la șefia Comisiei.

În Consiliul European de astăzi, cele patru țări înseamnă tot atâtea voturi pentru Barnier, ceea ce întărește poziția lui Macron care nu mai vrea ca tot Germania să facă jocurile la nivelul Comisiei Europene.

Tematic

Germania: Politica imigraționistă promovată de Angela Merkel va fi revizuită în curând
Proiectul chinez "Noua Cale a Mătăsii": Merkel, despre rolul pe care trebuie să-l joace UE
Tagurile:
Grupul Visegrad, Consiliul Europei, candidat, Merkel, UE


Știrile Zilei