23:45 21 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.19
  • USD17.77
  • RUB0.28
  • RON4.01
  • UAH0.73
În lume
Sa primesc un link scurt
518 0 0

După anunțul lansării Libra, criptomoneda Facebook, reacțiile adverse nu au întârziat să apară. Ministrul francez al Economiei a spus că o societate privată nu are dreptul la monedă suverană.

BRUXELLES, 22 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a criticat dur proiectul Facebook de a lansa o monedă virtuală, Libra, atrăgând atenția asupra riscurilor în materie de securitate și a cerut garanţii din partea companiei americane. Subiectul este atât de sensibil pentru state, încât va fi pus pe agenda întâlnirii G7.

"Faptul că Facebook creează un instrument de tranzacţionare, de ce nu?! În schimb, să devină o monedă de tip suveran, nu se poate pune problema! O societate privată nu poate, nu are dreptul de a crea o monedă care ar intra în concurenţă cu monedele altor state", a transmis Bruno Le Maire, a cărui poziție critică față de intenția Facebook nu este singulară.

"Capacitatea de a emite titluri, de a constitui rezerve şi de a fi creditor nu poate fi prevăzută. Moneda este un atribut al suveranităţii statelor, astfel că trebuie să rămână sub controlul statelor, nu al companiilor private, care au interese private", a mai spus oficialul francez.

Imediat, ministrul a vorbit de garanțiile pe care trebuie să le ofere Facebook:

"Vrem garanţii că acest instrument de tranzacţionare nu va fi deturnat pentru finanţarea terorismului sau pentru alte activităţi ilicite. Le-am cerut guvernatorilor băncilor centrale din statele G7 să elaboreze un raport până la jumătatea lunii iulie, când va avea loc reuniunea miniştrilor Finanţelor din G7, pentru a şti ce garanţii putem obţine din partea Facebook", a arătat Bruno le Maire, implicând puternicul G7 în gestionarea situației.

În același ton s-au exprimat și eurodeputatul german Markus Feber, precum şi Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei.

"Orice funcţionează în această lume devine sistemic imediat şi trebuie să intre sub incidenţa celor mai înalte standarde de reglementare", a declarat Mark Carney, potrivit cotidianului The Independent, la reuniunea Băncii Centrale Europene (BCE) din Sintra (Portugalia).

La rândul său, Markus Ferber a atras atenţia că autorităţile de reglementare financiară trebuie să adopte măsuri pentru a se asigura că Facebook nu se transformă într-o "bancă obscură".

De asemenea, eurodeputatul german a subliniat că nicio companie care emite monede virtuale nu trebuie să poată funcţiona într-un mediu lipsit de reglementări.

Tematic

Incredibil: O țară din Europa va taxa Google și Facebook cu cinci la sută din profit
Acționarii gigantului hi-tech „Facebook” vor demisia lui Mark Zuckerberg
Tagurile:
G7, moneda, Facebook, Lume


Știrile Zilei