11:42 06 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.04
  • USD18.54
  • RUB0.24
  • RON4.15
  • UAH0.68
În lume
Sa primesc un link scurt
70 0 0

Ministrul Afacerilor Externe al Iranului propune începerea unui dialog între statele din regiune și încheierea unui pact de neagresiune.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a îndemnat liderii statelor din regiune să înceapă un dialog pentru încheierea unui pact de neagresiune.

“Zarif a menționat că “eșuarea încrederii în SUA este una evidentă”. Țările din regiune vor rămâne niște vecini și după plecarea SUA. E timpul ca liderii regionali să se concentreze pe rezolvarea problemelor regionale: dialog și încheirea unui pact de neagresiune ar fi un bun început”, a scris șeful diplomației iraniene pe contul lui de Twitter.

Zarif declarase mai devreme că Washingtonul a eșuat în crearea unei coaliții în Golful Persic pentru că aliații lor refuză să participe la ea. Potrivit lui, „astăzi SUA se află într-o izolare față de restul lumii și nu pot crea o coaliție”.

SUA anunțaseră că planifică formarea unei coaliții internaționale pentru patrularea apelor din apropierea Iranului și Yemen. Primele astfel de propuneri au înaintate aliaților NATO la Bruxelles. În special, e vorba de așa variante precum efectuarea unor operațiuni de recunoaștere din aer, cât și expedierea navelor militare pentru însoțirea vaselor comerciale în Strâmtoarea Ormuz.

Tematic

Iranul este gata de un război cu Statele Unite ale Americii, însă mai speră la dialog
Iranul și-a prezentat noul sistem antirachetă
Declarații șocante: Donald Trump - „Iranul ar face mai bine să fie prudent”
Tagurile:
Neagresiune, Pact, propunere, Teheran, Iran


Știrile Zilei