14:42 19 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.54
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
Paris, Franța

Moldovenii din Franţa: Sănătatea copiilor este în pericol din cauza poluării cu plumb

© REUTERS / Stephane Mahe
În lume
Sa primesc un link scurt
173 0 0

După poluarea cu plumb cauzată de incendiul de la Notre-Dame, peste 160 de copii au fost supuşi analizelor pentru depistarea nivelurilor acestui metal toxic în sânge.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik, Doina Crainic. Agenția Regională de Sănătate din Ile-de-France (ARS) a publicat un nou raport, care arată că numărul copiilor analizați s-a dublat în luna iulie, potrivit Sputnik France.

Dintr-un total de peste 160 de copii testați, 146 se încadrează sub „pragul de vigilenţă” (între 25 şi 50 micrograme de plumb per litru de sânge), 16 se încadrează în acest prag, iar nivelurile de la doi copii sunt peste pragul de la care trebuie raportată obligatoriu intoxicația cu plumb (50).

Unul dintre aceste două cazuri era deja cunoscut. În cazul acestui copil a fost descoperită o sursă de expunere la plumb care nu are legătură cu incendiul: balconul casei sale.

Celălalt caz peste pragul de raportare obligatorie a fost dezvăluit marți. Este vorba de un copil de la o şcoală primară situată pe strada Saint-Benoît (districtul 6), Paris, închisă la sfârșitul lunii iulie din cauza unei concentrații ridicate de plumb în curțile exterioare.

În acest moment nu se poate spune cu certitudine dacă depășirea pragului de 50 μg/l la acest copil este legată de incendiul de la catedrală.

„Pot exista și alte cauze, iar sora acestui copil, care merge la grădiniță în aceeași școală, are un nivel sub pragul de 25 μg”, a declarat pentru AFP directorul general al ARS Ile-de-France, Aurélien Rousseau.

„Nivelul detectat la acest copil nu necesită o terapie specială, dar este necesară monitorizarea periodică”, a precizat ARS într-un comunicat.

Pe lângă acest copil și sora sa, până la 31 iulie, niveluri de plumb au fost detectate la încă 162 de copii.

Dintre cei 82 de copii analizaţi până pe 30 iunie, 10 erau deja cunoscuți ca având niveluri de plumb în sânge în „pragul de vigilență” (între 25 și 50 μg/l).

De asemenea, încă şase copii se încadrează în acest prag, potrivit rezultatelor testelor efectuate la 80 de copii în iulie și făcute publice marți. Însă nu se ştie încă dacă aceste niveluri de plumb pot fi asociate în mod cert cu incendiul.

Tematic

Serviciu inedit: Părinții copiilor cu dizabilități pot beneficia de câteva ore de odihnă
Director de grădiniță, despre bătaia copiilor - ce ar trebui să ştie părinţii
Noi detalii despre alimentarea copiilor în grădinițe: Problema este mult mai gravă
Tagurile:
pericol, sanatate, copii, moldoveni, Franta


Știrile Zilei