11:02 26 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
PATRIOT Advanced Capability 3 (PAC-3) Anti-Missile System

SUA și-au găsit o nouă amplasare pentru rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune

© Flickr/ U.S. Missile Defense Agency
În lume
Sa primesc un link scurt
181 0 0

Ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, a spus că Washingtonul nu intenționează să-și plaseze rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. SUA nu intenționează să plaseze rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa, a declarat miercuri ambasadorul american în Rusia, Jon Huntsman.

Tratatul INF (privind forțele nucleare intermediare) și-a încetat valabilitatea începând cu 2 august, la inițiativa SUA. În aceeași zi Pentagonul a declarat că SUA vor începe să elaboreze rachete cu rază medie și scurtă de acțiune cu bază la sol fără echipament nuclear care anterior erau interzise de Tratatul INF.

„Chiar dacă sistemele acestei clase de armament vor fi necesare, acestea vor fi, cel mai probabil, amplasate pe primul lanț al insulelor din zona asiatică a Oceanului Pacific, și nu în Europa”, a specificat Huntsman răspunzând la întrebarea jurnalistului de la radio „Eho Moscvî” dacă noile rachete americane vor fi dislocate în Europa.

La începutul anului curent Washingtonul a declarat că se retrage unilateral din Tratatul INF acuzând Rusia de încălcarea îndelungată a acestuia.

Moscova a respins toate acuzațiile. Mărul discordiei l-a constituit racheta 9М729 care reprezintă o modernizare a rachetei 9М728 și care intră în componența complexului „Iskander-M”. Potrivit declarațiilor SUA, raza maximă de acțiune a acestei rachete depășește 500 de kilometri, fapt ce cade sub incidența Tratatului INF. Rusia a negat aceste acuzații și a demonstrat racheta în fața atașaților de presă străini, însă reprezentanții SUA și NATO nu au venit la prezentare.

Tagurile:
Tratatul INF, rachete, SUA


Știrile Zilei