11:00 26 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
Congresul SUA

Congresul Statelor Unite ale Americii cere Chinei să „nu intervină în Hong Kong”

© Photo: Facebook / President Donald J. Trump
În lume
Sa primesc un link scurt
80 0 0

Congresmanii americani îndeamnă autoritățile chineze să nu intervină în Hong Kong pentru a pune capăt violențelor din oraș.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Comitetul pentru afacerilor internaționale al Camerei Reprezentanților a SUA a publicat o declarație în care îndeamnă China "să renunțe la înăbușirea protestelor pașnice" în Hong Kong.

"La 30 de ani de la înăbușirea de către Partidul Comunist al Chinei a manifestațiilor pașnice și democratice din piața Tiananmen, suntem îngrijorați de faptul că China examinează din noi posibilitatea unei înăbușiri a unor proteste pașnice. Îndemnăm China să evite astfel de greșeli, care ar putea fi urmate de condamnări din partea comunității internaționale și urmări rapide", se spune în declarația șefului comitetului, Eliot Engel, și a membrului superior al comitetului, Michael McCaul.

Potrivit congresmanilor americani, comitetul Camerei Reprezentanților „îndeamnă Beijingul să înceteze atentarea la autonomia Hong Kongului”.

“Nicio putere străină nu provoacă aceste nemulțumiri. E un rezultat al încălcării de către Beijing a obligațiilor de respectare a voinței poporului Hong Kongului”, se afirmă în mesaj.

Acțiunile de protest au izbucnit în Hong Kong la începutul lunii iunie, din cauza examinării unor modificări la legea cu privire la extrădare. În cazul adoptării noilor norme, Hong Kong va putea extrăda persoanele bănuite de crime jurisdicțiilor cu care nu au un acord de extrădare, inclusiv Taiwan, Macao și părții continentale a Chinei. Inițial, manifestațiile erau pașnice, însă pe parcurs ciocnirile au devenit tot mai violente, provocând zeci de victime.

Șeful administrației Hong Kongului, Carrie Lam, a declarat că acțiunele violente ale demonstranților împing orașul într-un punct și îl transformă într-un loc periculos.

Tematic

Avertisment după atacurile armate: Cei care călătoresc în SUA să fie precauți
Moscova va urmări acțiunile SUA de dezvoltare și amplasare a rachetelor
Fost ministru: Țara a devenit mai săracă din cauza influenței SUA
Tagurile:
interventie, China, Congres, SUA


Știrile Zilei