17:44 15 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.38
  • USD17.56
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.71
Vladimir Plahotniuc, 9 iunie 2019, la protest în fata Guvernului

Ce a decis astăzi în privința lui Plahotniuc și Țuțu Judecătoria Tverskoi din Moscova

© Sputnik / Miroslav Rotari
În lume
Sa primesc un link scurt
116410

Judecătoria din raionul Tverskoi al Moscovei a respins, fără examinare, petiția anchetatorului cu privire la arestarea în absență a lui Plahotniuc, dar a aprobat o măsură similară în cazul lui Țuțu. Explicația judecătorului.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Judecătoria din raionul Tverskoi al Moscovei (Тверской суд Москвы) a respins petiția anchetatorului în care era solicitată arestarea în absență a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc într-un dosar legat de traficul de droguri, transmite RIA Novosti.

„Instanța a decis: petiția să-i fie returnată anchetatorului fără a fi examinată”, a pronunțat decizia judecătorul Stanislav Minin vineri, 27 septembrie.   

Magistratul a menționat că decizia în privința petițiilor de acest gen, în absența inculpatului, sunt luate dacă acesta este dat în căutare internațională în cadrul unei cercetări penale.

În cadrul ședinței de judecată, anchetatorul a informat că Plahotniuc se află pe lista persoanelor anunțate în căutare internațională. Însă, după cum a menționat avocatul lui Plahotniuc, Daria Konstantinova, Interpolul a refuzat să-l anunțe pe acesta în căutare internațională, „din principii de neutralitate”.

Konstantinova a adăugat că ancheta nu dispune de dovezi privind implicarea lui Plahotniuc în vreo infracțiune și că urmărirea penală a fost inițiată doar pe baza depozițiilor unor martori anonimi.

Anterior, tot la 27 septembrie, aceeași instanță a admis petiția anchetei cu privire la aplicarea arestului preventiv în contumacie lui Constantin Țuțu, sportiv profesionist și apropiat al lui Plahotiuc.

Anchetatorii consideră că Țuțu a controlat activitatea sindicatului de droguri la indicația lui Plahotniuc. Țuțu a fost anunțat în căutare internațională.

La începutul lunii august, aceeași instanță a autorizat arestarea în absență a lui Plahotniuc, dar într-un alt dosar penal, vizând crearea unei grupări criminale și tranzacții frauduloase cu valută.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Rusia, cel târziu în 2012, Plahotniuc a devenit unul dintre liderii sindicatului transnațional de droguri care contrabanda hași din Africa de Nord și Spania până în Rusia și țările CSI. În total, el este acuzat de 28 de episoade de contrabandă și vânzare ilegală de stupefiante la o scară deosebit de mare.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, până în 2012, Plahotniuc a devenit unul dintre liderii unui sindicat transnațional de droguri, care transporta hașiș din Africa de Nord și Spania până în Rusia și în țările CSI. În total, Plahotniuc este acuzat în Rusia de 28 de episoade de contrabandă și vânzare ilegală de stupefiante, în cantități deosebit de mari.

Tematic

Demers către Ministerul Justiției și Președinție: Sunt vizați Plahotniuc și Partidul ”Șor”
Tagurile:
Moscova, judecătorie, Constantin Țuțu, Vlad Plahotniuc


Știrile Zilei