23:47 03 Martie 2021
În direct
  • EUR21.08
  • USD17.52
  • RUB0.24
  • RON4.32
  • UAH0.63
În lume
Sa primesc un link scurt
21401

Expertul Bruno Lété a recunoscut în cadrul unor audieri la Parlamentul European că sistemele de lansare a rachetelor care se află în baza Deveselu pot fi modificate cu ușurință pentru a fi utilizate în scopuri ofensive.

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Expert occidental Bruno Lété a recunoscut la audierile din Parlamentul European că sistemele americane de lansare MK-41 din România pot fi modificate cu ușurință în scopuri ofensive.

Pe 2 august, SUA au părăsit Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, iar pe 19 august au anunțat despre efectuarea unor teste a unei rachete de croazieră cu bazare terestră. Ministerul Afacerilor Externe a Rusiei a atras atenția că în timpul testărilor a fost utilizat sistemul de lansare MK-41 (care este utilizat la baza Deveselu din România). Pentagonul a declarat că în teste au utilizat MK-41, însă cu o altă configurație.

Vladimir Putin și-a exprimat opinia că lansarea acestor rachete pot fi efectuate și din instalațiile amplasate în România.

"SUA susțin controlul asupra înarmărilor, însă, probabil, INF devine tot mai margina pentru unele interese americane. Există unele semne că administrația lui Trump vrea să investează în rachete cu rază medie de acțiuni, pentru a-și apăra aliații din Asia de Est de China și Coreea de Nord", a declarat la audieri a comisiei Parlamentului European pentru securitate și neproliferare, Bruno Lété.

La audierile dedicate situației de după denunțarea INF, acesta a fost invitat împreună cu reprezentanții NATO și UE. Înregistrarea discursului acestuia a fost publicată de comisia de profil.

“În al doilea rând, SUA vor să răspundă la desfășurarea de către Rusia a rachetelor în Europa, însă INF nu permitea acest lucru. Acum, când tratatul nu mai există, SUA are mai multe variante la dispoziție. Spre exemplu, lansatoarele MK-41 din România: acum acestea sunt exclusiv defensive, însă sistemele pot fi modificate cu ușurință în scopuri ofensive”, a declarat expertul.

Tematic

Ambasada Rusiei la Bucureşti: Reacție cu privire la baza militară Deveselu
Tagurile:
expert, audieri, PE, Deveselu

Știrile Zilei