05:34 07 Aprilie 2020
În direct
  • EUR20.13
  • USD18.64
  • RUB0.24
  • RON4.17
  • UAH0.68
În lume
Sa primesc un link scurt
129 0 0

Gyorgy Matolcsy, Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH), spune că statele UE, atât cele din interiorul zonei euro cât şi cele din afara zonei unice, ar trebui să recunoască faptul că moneda euro a fost o „greşeală strategică”

CHIȘINĂU, 4 nov - Sputnik. Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei a făcut această afirmație într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times, potrivit Agerpres

În opinia lui Gyorgy Matolcsy a venit timpul pentru Europa „să caute o ieşire din capcana euro”:

„Există o dogmă dăunătoare că euro este următorul pas normal spre unificarea Europei Occidentale. Însă moneda unică europeană nu a fost normală deloc, pentru că aproape niciuna din condiţiile preliminare nu a fost îndeplinită”, susţine guvernatorul NBH.

Acesta arată indicatorii monedei euro și faptul că nu s-au atins țintele necesare:

„La două decenii de la lansarea euro, majoritatea pilonilor necesari pentru succesul global al monedei unice: un stat comun, un buget care să acopere cel puţin 15-20% din Produsul Intern Brut al zonei euro, un ministru de Finanţe al zonei euro şi un Minister de resort lipsesc în continuare”, a explicat oficialul ungar.

Matolcsy, care l-a începutul acestui an a fost reconfirmat în funcţie pentru un al doilea mandat de şase ani în fruntea NBH, a apreciat că statelor membre ar trebui să li se permită să părăsească zona euro în următoarele decenii, iar cele care vor dori să rămână a trebui să pună la punct „o monedă globală mai sustenabilă”.

De asemenea, Matolcsy a spus că Tratatul de la Maastricht, care stabileşte condiţiile pentru aderarea la zona euro, inclusiv cea cu privire la menţinerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut, ar trebui rescris.

Tematic

Sume record de euro și dolari tranzacționate de moldoveni: S-a activizat piața valutară
Tagurile:
declaratie, greseala, euro, Ungaria


Știrile Zilei