12:33 29 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.61
  • RUB0.28
  • RON4.06
  • UAH0.72
În lume
Sa primesc un link scurt
215 0 0

NATO va întreprinde măsuri de răspuns la amplasarea de către Rusia a sistemelor rusești Iskander cu racheta 9M729.

CHIȘINĂU, 13 ian – Sputnik. Alianța Atlanticului de Nord intenționează să întreprindă măsuri de răspuns la amplasarea sistemelor rusești „Iskander-M” ce au în dotare „controversata rachetă” de tip 9M729, transmite postul german de televiziune N-tv.

”În ceea ce privește sistemul rusesc SSC-8 (clasificarea NATO a rachetei 9M729 n.r.), vom lucra asupra sistemelor antiaeriene și antirachetă, a armelor convenționale, asupra sporirii capacității de luptă și prelungirea perioadei de prevenire a atacului”, a declarat presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit lui, miniștri Apărării ai Alianței au convenit asupra măsurilor respective.

În opinia lui Stoltenberg, dezvoltarea rachetei 9M729 reprezintă “o parte a strategiei rusești de investire în capabilități moderne, inclusiv arme nucleare moderne”.

La aceste acțiuni, afirmă el, NATO intenționează să reacționeze proporțional prin măsuri cu caracter defensiv. Totodată, el a subliniat că Alianța nu intenționează să amplaseze în Europa noi rachete nucleare cu bazare terestră și tinde spre consolidarea controlului asupra înarmărilor.

SUA, urmate de NATO, consideră că racheta 9M729 încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) – pretinzând că ar avea o rază de acțiune mai mare de 500 de kilometri, ceea ce a servit drept pretext pentru SUA la denunțarea acestui acordului internațional.

La rândul său, Moscova a negat acuzațiile SUA, menționând că pretențiile față de 9M729 sunt doar un pretext pentru ieșirea din tratat, însă motivul adevărat este dorința de amplasare a propriilor rachete cu rază medie de acțiune la frontierele cu China.

Ministerul Apărării al Rusiei a subliniat că SUA au decis să părăsească INF cu câțiva ani până la enunțarea publică a pretențiilor față de 9M729.

Tematic

Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane
Tagurile:
Rusia, Iskander-m, NATO


Știrile Zilei