20:16 15 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.10
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.63
În lume
Sa primesc un link scurt
14902

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut statelor membre să îşi păstreze obiectivul de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru apărare, în ciuda presiunii pe care pandemia de coronavirus o va pune pe bugetele naţionale.

BRUXELLES, 20 martie - Sputnik, Daniela Porovăț. Criza va avea "consecinţe severe" asupra bugetelor guvernelor, deşi este prea devreme pentru a evalua efectele pe termen lung, a recunoscut şeful Alianţei Nord-Atlantice.

Totuși, el a spus că aliaţii din NATO au decis să îşi impulsioneze cheltuielile cu apărarea "deoarece trăim într-o lume mai nesigură şi mai imprevizibilă".

"Acest lucru nu s-a schimbat. Aşa că mă aştept ca aliaţii să îşi menţină angajamentul de a investi mai mult în securitatea noastră", a cerut Stoltenberg în plină criză a pandemiei de coronavirus, când statele se confruntă cu probleme economice majore.

Ţinta de alocare a 2% din PIB pentru apărare a fost o țintă dificil de atins și în vremurile normale, dar faptul că NATO vrea aceeași sumă și în prezent reprezintă o ignorare a situației actuale.

Doar nouă din cele 29 de state membre ale NATO au atins acest scop anul trecut, a confirmat alianţa în raportul său pentru 2019, făcut public astăzi.

Cheltuielile pentru apărare au crescut în general cu 4,6% în 2019 comparativ cu 2018, fiind al cincilea an consecutiv de majorare.

Prin creşterea investiţiilor în securitate şi în forţele armate, aliaţii din NATO îşi sporesc capacitatea de a gestiona crizele, dezastrele naturale şi alte evenimente neprevăzute, a spus Stoltenberg, ca să justifice faptul că cere în continuare 2 la sută din bugetele statelor membre.

Criza a determinat NATO să îşi adapteze operaţiunile, de exemplu prin modificarea sau anularea exerciţiilor militare. Totuşi, Stoltenberg a spus că situaţia actuală nu afectează capacitatea NATO de a acţiona.

Tematic

NATO, atacat de coronavirus: Ce se întâmplă la sediul de la Bruxelles
Tagurile:
coronavirus, pandemie, buget, NATO


Știrile Zilei