19:17 05 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
În lume
Sa primesc un link scurt
256 0 0

Președintele american Donald Trump amenință cu impunerea de taxe pentru petrolul din străinătate motivându-și decizia prin faptul că ”suntem independenți acum. Avem propriul nostru petrol”.

CHIȘINĂU, 6 apr - Sputnik. Președintele SUA, Donald Trump, a promis că va introduce taxe petroliere „substanțiale” dacă prețurile vor rămâne la nivelul lor actual.

"Dacă ei (Rusia și Arabia Saudită - ed.) nu sunt de acord, voi introduce taxe, taxe substanțiale. Pentru că suntem independenți acum. Avem propriul nostru petrol", a declarat pentru jurnaliști șeful de la Casa Albă.

În același timp, Trump a spus că Statele Unite „nu vor să cumpere petrol străin”.

Șeful Casei Albe a susținut anterior că președintele rus Vladimir Putin și prinţul moştenitor al Coroanei Mohammed bin Salmanbin Salman ar putea fi de acord să reducă producția de petrol cu ​​zece sau chiar 15 milioane de barili pe zi. În același timp, SUA, după cum a subliniat liderul american, nu intenționează să reducă producția de petrol.

Oficial, nu a fost anunțat niciun fel de acorduri. Joi, Arabia Saudită a solicitat o reuniune urgentă a țărilor participante la acordul OPEC+ și a altor state „cu scopul de a ajunge la un acord echitabil și de a restabili echilibrul pe piețele petroliere”.

Situația pieței petrolului

La data de 6 martie, țările din cadrul OPEC+ nu au putut ajunge la un acord nici să modifice parametrii tranzacțiilor pentru a reduce producția de petrol, nici să o extindă. Drept urmare, de la 1 aprilie, restricțiile privind producția de petrol din țările participante la alianța anterioară au fost anulate. Aceasta a provocat o prăbușire a pieței petrolului, care s-a suprapus cu o scădere bruscă a cererii globale din cauza pandemiei coronavirusului.

Sediul OPEC din Viena
© Sputnik / Алексей Витвицкий
Președintele rus, Vladimir Putin, consideră că motivele scăderii prețurilor petrolului a fost atât situația privind coronavirusul, cât și retragerea Arabiei Saudite din acordul OPEC+, creșterea producției sale, anunțul disponibilității sale de a oferi reduceri la petrol.

În același timp, Vladimir Putin și ministrul rus a Energiei, Alexandr Novak, au declarat că piața petrolului necesită acțiuni comune, iar companiile petroliere ruse sunt gata de asta, însă doar împreună cu țările OPEC+ și cu astfel de mari producători de petrol ca Statele Unite. Împreună, țările ar putea reduce producția de petrol cu ​​zece milioane de barili pe zi de la nivelul premergător crizei din primul trimestru, a declarat șeful statului rus.

Tematic

”Suferință cumplită”: Industria de șisturi, în cădere liberă
Convorbire telefonică între Putin și Trump: Ce au discutat cei doi șefi de stat
Tagurile:
taxe, amenință, petrol, Trump


Știrile Zilei