11:56 24 Noiembrie 2020
În direct
  • EUR20.47
  • USD17.19
  • RUB0.23
  • RON4.20
  • UAH0.61
În lume
Sa primesc un link scurt
Coronavirusul, știri de ultima oră (1143)
36411

Trump: ”Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese”

BUCUREȘTI, 15 apr - Sputnik, Evan Răutu. O știre a pus pe jar întreaga lume - războiul lui Donald Trump cu principala instituție care duce bătălia cu pandemia - Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a atins un nivel maxim.

Președintele Trump a anunţat suspendarea contribuţiei SUA la OMS, invocând informări false și proasta gestionare a crizei.

”Astăzi ordon suspendarea finanţării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului”, a declarat Trump la conferinţa de presă.

Trump a afirmat că ”Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea şi mortalitatea”, subliniind că ”OMS a eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie trasă la răspundere”.

Președintele a reluat acuzația că OMS ar fi promovat dezinformarea chineză în legătură cu virusul, fapt care ar fi dus la o răspândire mai largă și mai rapidă a epidemiei. 

”Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese”, a declarat Trump.

Pe contul său de Twitter, Donald Trump a scris: 

”Președintele încetează finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății în timp ce se efectuează o verificare pentru a evalua rolul OMS în gestionarea greșită a focarului de Coronavirus”.

Reacția lui Trump este deosebit de importantă – prin prisma scăderii credibilității OMS în urma acestor acuzații.

O reacție imediată a venit de la secretarul general al ONU, Antonio Guterres:

”Convingerea mea este că OMS trebuie să fie susţinută, deoarece este absolut esenţială pentru eforturile lumii în câştigarea războiului împotriva COVID -19, va exista suficient timp pentru a studia ulterior cum au reacţionat toţi cei implicaţi în criză”, a spus Gutteres, subliniind că ”acum este timpul pentru unitate”.

Suma pe care SUA (”contribuabilii americani”) o plătesc anual OMS este de 400 - 500 de milioane de dolari, a spus Trump, subliniind că R.P. China contribuie doar cu ”aproximativ 40 de milioane de dolari şi "chiar mai puţin" – deci SUA au dreptul să ceară explicații”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1143)

Tematic

OMS, explicații importante: Când devine periculoasă masca de protecție
Tagurile:
ONU, finanțare, OMS, Trump

Știrile Zilei