05:38 07 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
În lume
Sa primesc un link scurt
503 0 0

Omenirea este în pericol să se confrunte cu foamete dacă nu reușește să înlăture consecințele pandemiei de Covid-19, în special în țările cele mai fragile, care deja se luptă cu nesiguranța alimentară, a declarat directorul executiv al World Food Program, David Beasley.

BUCUREŞTI, 13 mai – Sputnik, Doina Crainic. O foamete de „proporții biblice” ar putea afecta lumea din cauza coronavirusului, a avertizat David Beasley, directorul executiv al World Food Program (PAM) al Națiunilor Unite.

„În prezent, există riscul de a ne confrunta cu o dublă ”pandemie” de foamete, care ne-ar putea afecta la proporții biblice”, a spus Beasley într-o conferință la Geneva.

Potrivit acestuia, înainte de izbucnirea pandemiei de Covid-19, în jur de 135 de milioane de oameni erau deja în pragul înfometării, 821 de milioane de oameni sufereau de înfometare cronică, iar unele zone din Africa de Est și Asia de Sud se confruntau cu deficit sever de hrană cauzat de secetă și de cele mai mari invazii de lăcuste din ultimele decenii.

În prezent, agenția alimentară a ONU ajută aproape 100 de milioane de oameni pe zi, dar, dacă nu reușește să îndeplinească această misiune din cauza lipsei de fonduri, „în curând, pandemia de coronavirus va fi urmată de o pandemie a foametei”, a avertizat M. Beasley, citat de Sputnik France

Recesiunea economică este o altă cauză a foametei

În plus, recesiunea globală, cauzată în special de restricțiile de circulație impuse în timpul pandemiei, poate perturba lanțurile de aprovizionare cu alimente, poate să conducă la creşterea preţurilor, șomaj și, în consecință, va reduce puterea de cumpărare a mai multor persoane, a adăugat managerul.

Pe 7 mai, Organizația Națiunilor Unite a solicitat alocarea a 4,7 miliarde de dolari fonduri suplimentare pentru combaterea foamei, „pentru protejarea a milioane de vieți și împiedicarea răspândirii coronavirusului în țările fragile”. Organizația interguvernamentală a solicitat deja donații de până la 2 miliarde de dolari la începutul pandemiei. Până acum a primit doar jumătate din această sumă.

Apelul de pe 7 mai se referă la nevoile altor nouă țări vulnerabile: Benin, Djibouti, Liberia, Mozambic, Pakistan, Filipine, Sierra Leone, Togo și Zimbabwe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Avertisment ONU: sute de mii de copii ar putea muri din cauza crizei provocate de pandemie
Tagurile:
foamete, ONU


Știrile Zilei