05:32 07 Iunie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.39
  • RUB0.25
  • RON4.03
  • UAH0.65
În lume
Sa primesc un link scurt
73 0 0

Militarii americani instruiesc teroriștii ISIS la baza militară din Al Tanf din Siria, a declarat unul dintre foștii militanți care a trecut de partea forțelor guvernamentale siriene.

CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Militarii americani care lucrează la baza militară Al Tanf din Siria cooperează activ cu teroriștii grupării Statul Islamic, le-a declarat jurnaliștilor ruși Abu Hamzi, comandantul unei grupări a radicalilor, care a trecut de partea forțelor guvernamentale.

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan
© Sputnik / Сергей Гунеев

Grupul era instruit la baza militară a SUA, însă recent s-a predat unităților lui Bashar Assad, abandonând anterior o fortăreață. Militanții fugiți erau instruiți pentru organizarea unor diversiuni la infrastructura de gaze și petrol, transport, precum și atentate pe teritoriile aflate sub controlul Damascului.

“Americanii consideră că acest pământ le aparține. Sunt ca niște regi acolo. Căpitanul Mike, toți sunt la fel. (...) Ei lucrează, cooperează cu teroriștii ISIS. Au conlucrat cu ISIS, le-au oferit acces și acum îi instruiesc și lucrează cu ei”, a relatat Abu Hamzi.

Căpitanul Mike, pe care l-a menționat militantul fugit, avea rolul de instructor. Potrivit lui Hamzi, instructorul nu știe nimic despre modul în care autoritățile americane “se folosesc de militanții sirieni”, “el știe doar să utilizeze armele” și instruiește cum să fie utilizate acestea. De exemplu, Abu Hamzi era instruit să utilizeze mitralierele americane de calibru 40 și 50.

În Al Tanf, aflat la frontiera Siriei și Iordania, este amplasată o bază militară a SUA. În raza de 55 kilometri din jurul bazei, care e controlată de militarii americani, se află o tabără de refugiați. Militarii ruși, reprezentanții Ministerelor de Externe ale Rusiei și Siriei au declarat în mai multe rânduri că situația din această tabără este una apropiată de o catastrofă umanitară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

SUA profită de coronavirus pentru a-i ajuta pe teroriștii din Siria
Tagurile:
teroriști, SUA, Siria, ISIS


Știrile Zilei