12:55 10 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
În lume
Sa primesc un link scurt
76 0 0

Retragerea SUA din Acordul Cer Deschis și ultimele evoluții în jurul programului nuclear al Iranului a provocat un recul în crearea arhitecturii de control a armelor nucleare, consideră ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Ieșirea SUA din Acordul Cer Deschis și acțiunile Iranului au dus la un recul în crearea arhitecturii de control asupra armelor nucleare, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, la finalul conferinței video cu participanții inițiativei de la Stockholm pentru dezarmarea nucleară.

„Din păcate, în arhitectura controlului asupra înarmărilor, în ultimele săptămâni, au avut loc niște reculuri succesive care provoacă amărăciune – retragerea SUA din Acordul Cer Deschis se află printre ele, precum și evoluția îngrijorătoare în jurul programului nuclear al Iranului. Evitarea unei noi curse a înarmărilor nucleare este o problemă de supraviețuire a omenirii”, a declarat Maas.

Oficialul a îndemnat “să se întreprindă tot ce ne stă în puteri” pentru “a depăși acest impas în dezarmarea nucleară”. Această convingere, potrivit ministrului, este împărtășită de toate statele care s-au alăturat inițiativei de la Stockholm. În februarie, în cadrul unei reuniuni la Berlin, aceștia au elaborat un set de măsuri pentru o nouă dinamică în procesul de dezarmare, a amintit Maas, adăugând că tot mai multe state susțin acest pachet de măsuri. El a adăugat că Tratatul cu privire la neproliferare, care împlinește în acest an 50 de ani, rămâne “un element central al controlului asupra înarmărilor nucleare”, acesta trebuie să fie “fixat de dragul viitorului ”.

Pe lângă Germania și Suedia, la inițiativa de la Stockholm, înființată în 2019, s-au alăturat alte 14 state. La conferința de la Berlin din februarie, participanții au elaborat un plan din 22 de pași, “Stepping Stones” pentru dezvoltarea sistemului de control asupra armelor nucleare. Următoarea conferință la nivel de miniștri ai Afacerilor Externe va avea loc în 2021, în Iordania.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Moscova: Statele terțe nu trebuie să aibă acces la datele culese prin Acordul Cer Deschis
Tagurile:
acord, retragere, SUA, Berlin, Germana


Știrile Zilei