05:54 20 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.03
  • USD17.34
  • RUB0.24
  • RON4.31
  • UAH0.62
În lume
Sa primesc un link scurt
192 0 0

În Belarus continuă acțiunile de protest care au început imediat după alegerile prezidențiale. Noi acțiuni stradale au avut loc duminică, 16 august.

CHIȘINĂU, 17 aug - Sputnik. Două acțiuni stradale în masă au avut loc duminică în centrul orașului Minsk, transmite Sputnik Belarus.

Dimineața a început cu un miting în sprijinul președintelui actual Alexandr Lukașenko, care a avut loc în Piața Independenței, lângă Casa Guvernului.

Apoi, un protest pașnic al opoziției a avut loc în aceeași parte a capitalei belaruse, încheindu-se către zece seara.

Aceasta este a opta zi consecutivă de proteste, care au început după alegerile prezidențiale din această țară. Pe 16 august, protestatarii au mers la monumentul Stela „Minsk - Orașul Eroilor” de pe Calea ”Pobediteley”.

Mulți erau îmbrăcați în haine albe, cu flori, steaguri alb-roșii, baloane, afișe și pancarte. Manifestanții pietoni au fost susținuți de șoferi. Din mașinile care treceau pe alături se auzea piesa lui Viktor Țoi „Schimbări”.

Sputnik
Protestele opoziției la Minsk, Belarus

Protestele masive au început în mai multe orașe din Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de Lukașenko, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală a acestei țări, el obținând 80,1% din voturi. În primele zile, acțiunile au fost suprimate de forțele de ordine, împotriva protestatarilor care nu au fost de acord cu rezultatele fiind gaze lacrimogene, tunuri de apă, grenade de sunet și gloanțe de cauciuc. Apoi forțele de ordine au încetat să mai disperseze mitingurile și să folosească forța.

Conform datelor oficiale, peste 6,7 mii de persoane au fost reținute în primele zile. Potrivit raportului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii, sute de persoane au fost rănite în timpul revoltelor, dintre care peste 120 de agenți de ordine, un protestatar a fost ucis.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tematic

Lukașenko a îngenuncheat în fața mulțimii: Nici mort nu voi permite cedarea țării
Manifestații de amploare pro și contra lui Lukașenko la Minsk - Video
Tagurile:
Lukașenko, Belarus, proteste

Știrile Zilei