21:28 26 Februarie 2021
În direct
  • EUR21.34
  • USD17.45
  • RUB0.24
  • RON4.38
  • UAH0.63
În lume
Sa primesc un link scurt
126 0 0

Ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo şi carabinierul care îl însoţea au fost ucişi într-un atac împotriva convoiului Misiunii ONU cu care se deplasau în estul acestei ţări.

BRUXELLES, 22 feb – Sputnik, Daniela Porovăț. Ministerul de Externe de la Roma a anunțat că Ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo şi carabinierul care îl însoţea au fost ucişi într-un atac împotriva convoiului Misiunii ONU.

Luca Attanasio
© AFP 2020 / HANDOUT / ITALIAN FOREIGN MINISTRY
Luca Attanasio

Ambasadorul Luca Attanasio a fost transportat după atac la spitalul din Goma, unde i s-a anunţat decesul, dar circumstanţele atacului, în care a fost ucis şi un carabinier, nu sunt încă clare.

Victimele călătoreau la bordul unui autovehicul dintr-un convoi la MONUSCO, misiunea ONU pentru stabilizarea Republicii Democratice Congo, şi în care se afla şi şeful delegaţiei UE.

Convoiul a fost atacat în apropierea oraşului Kanyamahoro, în jurul orei locale 10:15 (08:15), în cadrul unei tentative de răpire.

Numeroase grupări armate acţionează în şi în jurul parcului naţional Virunga, situat de-a lungul frontierelor congoleze cu Rwanda şi Uganda.

Preşedintele italian Sergio Mattarella a denunţat astăzi ''atacul laş'' soldat cu moartea ambasadorului său în Republica Democratică Congo, Luca Attanasio, a militarului italian Vittorio Iacovacci şi a şoferului lor.

''Republica Italiană este în doliu pentru aceşti slujitori ai statului care şi-au pierdut viaţa în exercitarea funcţiilor lor'', a transmis şeful statului italian.

La rândul său, Uniunea Europeană a condamnat uciderea diplomatului italian. ''Şocat de atacul împotriva unui convoi al Pro@gramului Alimentar Mondial în RDC şi de vieţile pierdute'', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, şi-a exprimat și el ''tristeţea profundă'' cu privire la pierderile de vieţi din atacul comis în RD Congo.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Tagurile:
atac, ucis, Italia, ambasador

Știrile Zilei